Τεκμήρια σοβαρότητας και υπευθυνότητας

Συνάδελφοι,

Ως παράταξη τιμούμε πάντα τις θέσεις ευθύνης που μας εμπιστεύονται οι συνάδελφοι και πορευόμαστε με αίσθημα ευθύνης, καθαρό και ειλικρινή λόγο στοχεύοντας πάντα στην προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των συναδέλφων.

Σεβόμενοι τους εαυτούς μας και τις αγωνίες των συναδέλφων στο θέμα των μετατάξεων είχαμε εξαρχής τονίσει ότι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την θετική έκβαση, ήταν και είναι, η συνδικαλιστική προσπάθεια δια της πολιτικής οδού, όπου επανέρχονται σήμερα για ακόμα μια φορά και οι «διαγκωνιζόμενοι» δικηγόροι.

Εστιάσαμε εξαρχής στην πολιτική διεκδίκηση του αιτήματος και κάναμε αλλεπάλληλες επαφές με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και τους αρμοδίους Υπουργούς πιέζοντας και διεκδικώντας την πολιτική επίλυσή του.

Το ίδιο ακριβώς κάναμε και με την παρούσα κυβέρνηση.

Πέρυσι, περίπου τέτοιον καιρό, διεξήχθη ένας διευρυμένος κύκλος επαφών με τους αρμοδίους και όχι μόνο κυβερνητικούς εκπροσώπους (Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γεν, Γραμματέα) και αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι για πρώτη φορά η παρούσα κυβέρνηση διερεύνησε σε τέτοιο βαθμό και επίπεδο το θέμα μας. Μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο των επαφών είχαμε και την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος και από την πλευρά της Τράπεζας. Εντούτοις τελικά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά όσοι προβάλουν τις προνομιακές σχέσεις τους με την νυν κυβέρνηση.

Σήμερα με αφορμή την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και την αλλαγή του αρμοδίου Υπουργού, επανέρχονται οι μέχρι πρότινος θιασώτες της νομικής διεκδίκησης, με το οξύμωρο γεγονός o ένας να προβάλει αλλαγές των νομικών δεδομένων προερχόμενες από τη διαδικασία «κρατικοποίησης» της Πειραιώς και ο άλλος να αμφισβητεί ότι μπορεί να αποτελέσει «νομικά καταλυτικό επιχείρημα» και να εκτιμά ότι θα λειτουργήσει ως προδικασία για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου δικαστηρίων.

Ο ένας να προβάλει ότι επήλθε αλλαγή ακόμη και των εργασιακών σχέσεων με αναφορά ακόμη και στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και ο άλλος να ζητά τη δέουσα σοβαρότητα προς το Υπουργείο για να μας πάρουν στα σοβαρά.

Και στο τέλος ο αρμόδιος Υπουργός θα λάβει ταυτόχρονα δύο διαφορετικά έως προς το σκέλος της βασικής  επιχειρηματολογίας υπομνήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της παρέμβασης.

Συνάδελφοι,

Η συνδικαλιστική πολιτική πίεση δεν ασκείται με emails που εστιάζουν σε αιτιάσεις που δεν ισχύουν όπως ότι λόγω κρατικοποίησης ανήκουμε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα – μία ματιά στον γραπτό τύπο και στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ αρκεί – ή ότι επειδή ξαναβάζει χρήματα το ΤΧΣ όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το δημόσιο έχει βάλει πάνω από 65 δις στις Τράπεζες. Ασκείται με σοβαρά επιχειρήματα και με απευθείας σοβαρές παρεμβάσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, χωρίς την επικερδή διαμεσολάβηση «καλοπροαίρετων» τρίτων, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ξανά την απογοήτευση και την ανασφάλειά μας μπρος στις προκλήσεις της συγκυρίας.

Όσες παρατάξεις και συνεργάτες τους διατείνονται για το «ειλικρινές και άδολο» ενδιαφέρον τους και προβάλουν τις πολιτικές διασυνδέσεις τους, οφείλουν όχι να επικοινωνούν το θέμα – διότι ήδη το γνωρίζουν καλά οι νυν κυβερνώντες στο υψηλότερο δυνατό βαθμό – αλλά να χρησιμοποιήσουν αμέσως, ανέξοδα και χωρίς περιστροφές, την όποια παρεμβατική τους δύναμη για την επίλυσή του και όχι να το σέρνουν είτε δικαστικά είτε πολιτικά και κυρίως να μην σταλεί ξανά ο λογαριασμός στους συναδέλφους. Ειδάλλως πρόκειται για ενέργειες αλόγιστης ανευθυνότητας και καιροσκοπισμού, για ένα ευκαιριακό και δημαγωγικό πυροτέχνημα.

Προς την κατεύθυνση αυτή και εφόσον ισχύουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, κάθε σοβαρή και συντονισμένη παρέμβαση, δύναται να ενισχύσει την κοινή συντεταγμένη προσπάθειά μας, πάντα όμως με τη δέουσα σοβαρότητα, την αμεσότητα στην πραγματοποίησή τους και την ξεκάθαρη, χωρίς μεσάζοντες και «εναλλακτικές προσεγγίσεις» πλήρη ενημέρωση όλων των συναδέλφων. Έτσι ενεργούν οι σοβαροί συνδικαλιστές.

Εμείς θα συνεχίσουμε, συντονισμένα και ενωτικά σε επίπεδο ΣΕΤΑΠ και θα εξαντλήσουμε κάθε ρεαλιστική δυνατότητα. Σταθμίζοντας ρεαλιστικά, εξονυχιστικά και τεκμηριωμένα τα εκάστοτε δεδομένα, – χωρίς να γινόμαστε ουρά οποιουδήποτε  επιτήδειου – αξιοποιούμε πάντα όλες τις δυνατότητες και εξαντλούμε και τα παραμικρά περιθώρια που υπάρχουν, σε συνδικαλιστικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, για όλα τα θέματα, για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις δουλείες μας.