Ιδρυτική Διακήρυξη

ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Η αρχική πρόθεση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΑΤΕ και Ανανεωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ήταν η διεκδίκηση της ψήφου των εργαζομένων, στις αρχαιρεσίες της 23 και 24 Ιουνίου 2004 για την εκλογή των νέων οργάνων του ΣΕΑΤΕ, με χωριστά ψηφοδέλτια.

Οι προθέσεις αυτές με τους αντίστοιχους προβληματισμούς και τις ανάλογες διαπιστώσεις και αναλύσεις, αποτυπώθηκαν σε πρόσφατες ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν.

Είναι γεγονός όμως πως, παράλληλα σχεδόν, στα όργανα των δύο παρατάξεων αναπτύσσονταν έντονοι προβληματισμοί για την παραπέρα πορεία, καθώς στη βάση των συναδέλφων διογκώνονταν μέρα με τη μέρα η απαίτηση για διάλογο, ενότητα και κοινή δράση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.

● Με κοινές τις ιδεολογικές αρχές και χωρίς σημαντικές διαφορές στις πολιτικές θέσεις για τα γενικότερα ζητήματα, την ανάπτυξη και την πορεία της ΑΤΕ καθώς και την εξέλιξη των εργασιακών μας σχέσεων, τα συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου επιλέξαμε την επίπονη αλλά ωφέλιμη διαδικασία του διαλόγου προκειμένου να συζητήσουμε, να διευκρινίσουμε και τελικά να εξομαλύνουμε τα αίτια και τους λόγους που εμπόδιζαν την ενωμένη παρουσία μας και δράση.

Η κοινή θέληση που δημιουργήθηκε με την καθοριστική συμβολή της βάσης, ενισχύθηκε και από την ανάγκη αντιμετώπισης της συγκυρίας που διαμορφώνεται στα πολιτικά, στα κλαδικά και κυρίως στα αγροτραπεζικά πράγματα με την μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Οι εξελίξεις που επήλθαν σε επίπεδο ΑΤΕ με την τοποθέτηση της νέας Διοίκησης, οι πρώτες δηλώσεις και οι πρώτες ενέργειές της, η ιδιόμορφη αντίληψή της για το ρόλο της Τράπεζας και του προσωπικού, δημιούργησαν ιδιαίτερη ανησυχία, καλλιέργησαν κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον της ΑΤΕ και διαλύοντας τις όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί επέτειναν την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων.

Η αίσθηση πως οι ίδιοι οι συνάδελφοι πρέπει να πάρουν πιο αποφασιστικά στα χέρια τους την τύχη της εργασίας τους γιγαντώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.

Μια τέτοια αίσθηση μόνο με όρους μαζικού κινήματος, με εμπλουτισμένη δράση και ενωτική αντίληψη μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργική πράξη.

● Δεν επιλέξαμε ούτε τον εξωραϊσμό ούτε όμως και τον εξοβελισμό εξελίξεων, γεγονότων, πολιτικών και πρακτικών του παρελθόντος που μπορεί να είχαν δημιουργήσει προβλήματα ή ακόμα και ρήξεις.

Υπήρξε ειλικρινής αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις ώστε η νέα πορεία που χαράσσεται να είναι απαλλαγμένη από οτιδήποτε λειτούργησε ανασταλτικά

Τη νέα αυτή πορεία αποφασίσαμε να την ξεκινήσουμε μέσα από τις τάξεις της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας εργαζομένων στην ΑΤΕ (ΔΗΣΥΕ) τη νέα παράταξη που συγκροτήσαμε με όρους του μέλλοντος κι όχι με κείνους του παρελθόντος.

Κεντρικός στόχος είναι η δυναμική συνδικαλιστική δράση και παρέμβαση για την περιφρούρηση και την διεύρυνση των εργασιακών δεδομένων και δικαιωμάτων καθώς και η συνέχιση της προσπάθειας για την συμβολή του σ.κ. στην εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ΑΤΕ.

● Η ΔΗΣΥΕ εργαζομένων ΑΤΕ αποτελεί την έκφραση στο χώρο μας της πανελλαδικής παράταξης της ΠΑΣΚΕ και της κλαδικής ΔΗΣΥΕ που δραστηριοποιείται σε επίπεδο ΟΤΟΕ.

Στην συγκρότησή της συμμετέχουν παλιά και νέα στελέχη από την ΠΑΣΚΕ-ΑΤΕ την Ανανεωτική Κίνηση, την παλαιότερη Ενοποίηση, αλλά και εκπρόσωποι των κινημάτων, στο χώρο, των γυναικών και των νέων.

Είμαστε όλοι σίγουροι πως μέσα από την ανταλλαγή και την ζύμωση περισσότερων απόψεων θα υπάρξουν στο εξής συνθέσεις και θέσεις καλύτερες και ωριμότερες.

● Κεντρικό ζήτημα στην όλη συμφωνία για την συγκρότηση της ΔΗΣΥΕ – ΑΤΕ είναι η αναγνώριση της αναγκαιότητας για την ανανέωση της παράταξής μας, μια ανάγκη που πηγάζει από το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το προσωπικό της Τράπεζάς μας έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, πλέον, οι νέοι που προσλήφθηκαν μέσω των αδιάβλητων διαδικασιών του ΑΣΕΠ αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων.

΄Ολο το στελεχιακό δυναμικό της ΔΗΣΥΕ και ειδικότερα οι παλαιότεροι συνδικαλιστές, έχουν δεσμευθεί για να συμβάλλουν με την εμπειρία τους στο ξεκίνημα των διαδικασιών προκειμένου η νέα γενιά ν΄ αναλάβει τα ηνία της παράταξης αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος.

΄Εχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο ερχόμενο Φθινόπωρο η πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΣΥΕ προκειμένου να διαμορφώσει τον νέο Κανονισμό λειτουργίας και να προχωρήσει στην εκλογή των νέων οργάνων της παράταξης.

Προσωρινά το κεντρικό συντονιστικό όργανο της παράταξής μας αποτελείται από τα μέλη των δύο Γραμματειών, της ΠΑΣΚΕ και της Ανανεωτικής.

● Η συγκρότηση της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας, (ΔΗΣΥΕ), σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στα συνδικαλιστικά πράγματα της ΑΤΕ.

Σήμερα, με πρωτοβουλία και πάλι των συνδικαλιστικών δυνάμεων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, αίρονται ή εξομαλύνονται, μέσα από τον διάλογο, τα όποια προβλήματα προέκυψαν στο παρελθόν και εξακολουθούσαν να υπάρχουν και να εμποδίζουν τη συνεργασία και την κοινή δράση.

Οι όποιες αντιθέσεις δημιουργήθηκαν είτε εξαλείφονται, είτε παραμερίζονται, μέσα από την διαδικασία του ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου και μπροστά στις απαιτήσεις που προβάλλει η συγκυρία και το μέλλον.

Η λειτουργία τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του ΣΕΑΤΕ, κρίθηκε και εγκρίθηκε σε επανειλημμένες Γενικές Συνελεύσεις, τίθεται δε στη κρίση και όλων των εργαζομένων μέσα από τη διαδικασία των αρχαιρεσιών τις 23 και 24 Ιουνίου 2004.

Στα πλαίσια αυτής της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας ΟΛΑ τα στελέχη της παράταξης είναι πρόθυμα και θ΄ αναλάβουν, όπως πάντα, στο ακέραιο τις ευθύνες τους, έχοντας αμέριστη εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και στην κρίση τους.

Να τονιστεί πως το έργο που παρήχθη δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αφετηρία για τις νέες δράσεις μας, ενώ τα λάθη και οι ολιγωρίες που κατά καιρούς επισημάνθηκαν τόσο από εξωπαραταξιακές όσο και από εσωπαραταξιακές δυνάμεις, μελετήθηκαν και αναλύθηκαν έτσι ώστε η είσοδος στη νέα εποχή δραστηριοποίησης της παράταξής μας να γίνει με μεγαλύτερη ωριμότητα και αποφασιστικότητα.

Το παρόν έτσι όπως διαμορφώνεται αλλά κυρίως το μέλλον έτσι όπως προδιαγράφεται, απαιτούν απ΄ όλους μας τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και υπευθυνότητα. Ειδικότερα όσοι έχουμε επιλέξει την ενασχόληση με τα κοινά δεν έχουμε κανένα περιθώριο ενασχόλησης με ζητήματα και αντιθέσεις δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας αλλά οφείλουμε ν΄ αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην Τράπεζα που δουλεύουμε και απέναντι στους συναδέλφους μας και τα συμφέροντά τους..

Η συγκρότηση της ΔΗΣΥΕ αποτελεί ανταπόκριση σε ώριμο αίτημα της βάσης των εργαζομένων και είναι επιλογή ευθύνης !…

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της ΔΗΣΥΕ-ΑΤΕ