Tο Ταμείο Προνοίας ανήκει στους συναδέλφους και δεν είναι τσιφλίκι κανενός

Συνάδελφοι,

Στις 13 Μαΐου του 2023 πραγματοποιήθηκαν Γενική και Έκτακτη Καταστατική Συνέλευση του ΑΤΠΕΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν 2 έτη μετά την προηγούμενη στο Κορωπί.

Για ακόμη μια φορά υπήρξαμε στο ίδιο έργο θεατές. Φαινόμενα αδιαφάνειας, αντικαταστατικών ενεργειών και αυταρχικών συμπεριφορών κυριάρχησαν στο βωμό των προσωπικών επιδιώξεων και στοχεύσεων.

Οι σοβαρές παρατηρήσεις από την πλευρά της μειοψηφίας αγνοήθηκαν προκλητικά και αλαζονικά.

Ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός, που παρουσιάστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη της ΔΑΚΕ, έβριθε ανακριβειών και εσκεμμένης παραπληροφόρησης.

Δυστυχώς, ούτε σ’ αυτή τη χρήση επετράπη στην Ελεγκτική Επιτροπή να ολοκληρώσει τον έλεγχο πληρωμών για τα έτη 2019 έως 2020 ύψους 37 εκ. ευρώ!

Η διαφάνεια και η λογοδοσία, από αυτονόητες αρχές, είναι πλέον ζητούμενες τα τελευταία χρόνια στο Ταμείο Πρόνοιας.

Ενώ, η παραβίαση των αρχών δικαιοσύνης και ισότητας πολλών μελών του Ταμείου, που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα δικαιώματα (Επιλεκτική Πληρωμή) από τις αποφάσεις του Δ.Σ. συνεχίζονται.

Επιπρόσθετα, δεν δόθηκαν πειστικές εξηγήσεις και διευκρινήσεις, αναφορικά με το υπέρογκο ποσό αμοιβών 700.000 ευρώ(!) προς δικηγορικά γραφεία, για αμφιλεγόμενες υποθέσεις.

Αντ’ αυτών, ανακοινώθηκε η πρόθεση του Δ.Σ να δοθεί ένα βοήθημα στα μέλη, κάτι το οποίο υπερψηφίσαμε αναλογιζόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις ανάγκες των μελών. Ωστόσο, για τους διοικούντες αποτελεί το <τυράκι> γι’ αυτά που έγιναν και δεν απαντήθηκαν, αλλά και για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Τί θα ακολουθήσει?

Μία fast track Καταστατική Συνέλευση στην οποία κατατέθηκαν σωρεία τροποποιήσεων του καταστατικού και τις οποίες το Σώμα κλήθηκε να τις εγκρίνει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο.

Υπήρξαν αντιδράσεις της μειοψηφίας για την διαδικασία, αλλά το Προεδρείο, όπως συνηθίζει, δεν έλαβε υπόψη την κατατεθείσα ένσταση. Εστιάζουμε στο πρωτοφανές ότι η ηγεμονική ομάδα, αρνήθηκε να συζητήσει τις τροποποιήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της μειοψηφίας του Δ.Σ.

Γιατί άραγε τέτοια βιασύνη για την αλλαγή καταστατικού?

Το άρθρο 13 παραγρ.3β που η τροποποίησή του καταργεί την εκλογή μέχρι 2 θητείες (ισχύει και στο ΤΥΠΑΤΕ) και δίνει το δικαίωμα εκλογής δια βίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αλλαγές τέτοιου τύπου, ουδέποτε έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν, ακόμη και σε αντίστοιχα Ταμεία άλλων Τραπεζών και παραπέμπουν ευθέως σε καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Το συγκεκριμένο άρθρο ισχύει από συστάσεως του Ταμείου και σε κάθε περίπτωση προστατεύει το Ταμείο από φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κάτι που ζήσαμε έντονα τα τελευταία χρόνια.

Γι αυτό καλούμε τους συναδέλφους να συλλογιστούν και να αναλογιστούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν και να καταψηφίσουν τις τροποποιήσεις του καταστατικού.

Το Ταμείο Προνοίας ανήκει στους συναδέλφους και δεν είναι τσιφλίκι κανενός.

Υ.Γ. Τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμαστε ότι συνεχίζουν να στέλνονται επιλεκτικά οι αιτήσεις για το βοήθημα, σε όσους τα φρονήματα συνάδουν με της Προέδρου. Πρόκειται πασιφανέστατα για μία ακόμη αντικαταστατική και εκδικητική ενέργεια, από αυτές που πλέουν μακριά από την δημοκρατία, την διαφάνεια και την δικαιοσύνη.

Η Γραμματεία της ΔΗΣΥΕ