Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς, συνεχίζει την πολύπλευρη δράση του, προσφέροντας αυτή την φορά οργανωμένη επίσκεψη-ξενάγηση, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ., στο αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Ο Κεραμεικός είναι το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Η ονομασία του προέρχεται από τον πανάρχαιο συνοικισμό των κεραμέων που είχαν εγκατασταθεί στις όχθες του ποταμού Ηριδανού. Διαιρέθηκε σε δύο τμήματα, τον “έσω” και “έξω” Κεραμεικό, όταν κατασκευάσθηκε το Θεμιστόκλειο τείχος (5ος αιώνας π.Χ.). Τα τμήματα αυτά συνδέονταν μεταξύ τους με δύο από τις σπουδαιότερες πύλες της αρχαίας Αθήνας, το Δίπυλο και την Ιερά Πύλη. Από τις πύλες αυτές εκκινούσαν δύο δρόμοι, εκατέρωθεν των οποίων αναπτύχθηκε το επίσημο νεκροταφείο της πόλης, το “Δημόσιον Σήμα”, όπου εκφώνησε τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του ο Περικλής για τους πεσόντες Αθηναίους του πρώτου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου. Μέρος του νεκροταφείου ήρθε στο φως το 1997 σε ανασκαφή σωστικού χαρακτήρα και όπως δείχνουν τα ανασκαφικά δεδομένα η χρήση του ήταν συνεχής από τον 9ο αιώνα π.Χ. έως και τα υστερορωμαϊκά χρόνια.
Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού είναι:
- Το Πομπείο (τέλη 5ου αι. π.Χ.). Αρχαίο οικοδόμημα που χρησίμευε για τη φύλαξη των αντικειμένων της πομπής των Παναθηναίων. Πρόκειται για ένα ευρύχωρο οικοδόμημα με περίστυλη αυλή.
- Ο ταφικός περίβολος με τις επιτύμβιες στήλες. Μεταξύ αυτών η περίφημη στήλη της Ηγησούς (410 π.Χ.) και ο μαρμάρινος ταύρος στον ταφικό περίβολο του Διονυσίου από τον Κολλυτό(345 – 338 π.χ).
- Η Κρήνη (307 – 304 π.Χ.). Αριστερά της εισόδου του Διπύλου βρισκόταν υπόστυλη κρήνη, ένα οικοδόμημα που τροφοδοτούσε με νερό τους κατοίκους της πόλης και τους ταξιδιώτες.
- Τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Κεραμεικού εκτίθενται στο Μουσείο του Κεραμεικού και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ραντεβού 10:30 π.μ. στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου (Ερμού 148, Αθήνα). Πρόσβαση στο Μουσείο ΗΣΑΠ: στάση ΘΗΣΕΙΟ, ΜΕΤΡΟ: στάση ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, Λεωφορείο 049 από Ομόνοια και Πειραιά: στάση Γκάζι, Τρόλεϋ 21: στάση Γκάζι
Η είσοδος διαμορφώνεται στα 3 ευρώ, αντί της αρχικής τιμής των 8 ευρώ, έπειτα από επιδότηση του ΣΕΤΑΠ.
Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών και οι φοιτητές.
- Η ξενάγηση είναι προσφορά του Σ.Ε.Τ.Α.Π.
- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
- Διάρκεια ξενάγησης 1 ώρα και 45΄.
- Δηλώσεις συμμετοχής στο email mariasetap2@gmail.com μέχρι την Τετάρτη 19/09/2018.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 210.3622646.